Verhalenvangers gezocht!
Rivierenland staat bol van verhalen. Veel daarvan zijn opgeschreven en vastgelegd, maar nog meer verhalen zitten in ons hoofd. Iedereen heeft een verhaal te vertellen dat het bewaren waard is. Om al die verhalen te verzamelen hebben we jouw hulp nodig. Je gaat voor ons op pad om mensen in de regio te interviewen. Help je mee?
Wonen in een overvolle, tochtige barak. Voor het eerst mogen stemmen op je 40ste. Je hele boerenbedrijf naar de polder verhuizen. Zwemles krijgen in de Lek. Veel mensen herinneren zich nog het Rivierenland van hun jonge jaren. Daarover zijn veel en diverse verhalen te vertellen. Verhalen over een totaal ander leven dan nu. Nog niet eens zo lang geleden.
Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Rivierenland en geniet je van persoonlijke verhalen? Dan zoeken we jou! Wij geven je een interviewcursus en we begeleiden je bij het interviewproces: van een verteller zoeken tot en met het schrijven van het verhaal.
In de gemeente In Tiel is het oral historyproject als eerste gestart in maart. Zaltbommel en Maasdriel volgen in mei, Culemborg in januari 2024. Ook de andere gemeenten in ons werkgebied komen uiteraard aan bod.
Videobanden RTV Betuwe bij RAR gedigitaliseerd en in te zien op studiezaal
De regionale omroep RTV Betuwe stopte in 2018 met uitzendingen. Het archief van de omroep en de voorgangers Loko en Stichting Lokale Omroep Geldermalsen en Omstreken is ondergebracht bij het RAR. Dit behelst ook 244 videobanden van uitzendingen. Een selectie van 30 banden is nu gedigitaliseerd en in de studiezaal van het RAR ter inzage. Het zijn beelden uit de periode 1980 – 2000 van de gemeente Buren en de toenmalige gemeenten Neerijnen en Geldermalsen. Op de website van het RAR vind je bij toegangsnummer 1638 per band de onderwerpen die er op te zien zijn. Het archief van de omroep heeft toegangsnummer 2154 en gaat over de jaren 1985-2004. Er is ook archief bewaard van LOGO-radio dat in 1988 startte en voortkwam uit de voormalige piratenstation Lingeradio.
Alle ‘dorpsboeken’ digitaal op website
Een belangrijke bron voor de geschiedenis van een dorp zijn de zogenoemde ‘dorpsboeken’. Dit zijn de registers van de geërfden van een dorpspolder en bestuurders van het dorpsbestuur. Je vind ze in de archieven van de verschillende dorpspolders. Het RAR heeft nu alle dorpsboeken van voor 1811 gedigitaliseerd. Je kunt ze inzien via de website van het RAR. Als je het trefwoord ‘dorpsboek*’ in de zoekbalk zet, krijg je de lijst van exemplaren te zien. Door verder te klikken kom je bij de scans.
Gemeente West Betuwe
Dorpsboek Tuil 1734-1805 (toegang 1286)
Dorpsboek Meteren 1795-1807 (toegang 0460)
Geslachts-lijst Schull digitaal
De familienaam Schull is geen onbekende naam in het rivierengebied van de 16e tot 19e eeuw. Nazaten van deze schippers- en handelsfamilie die vaart op de Rijn en Waal, klimmen al snel op naar bestuurlijke functies in Tiel en Zaltbommel. In de verschillende archieven van de stadsbesturen en gerechtsbanken die het RAR beheert, zitten tientallen stukken die betrekking hebben op telgen uit dit geslacht.
Geslacht-lijst
In 1995 koopt het toenmalige Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg - met steun van de Vriendenstichting - een bijzondere ‘geslacht-lijst’ van de familie. Deze bestaat uit 3 delen, in 4 bandjes, waarschijnlijk gemaakt door Peter Adriaan Schull tussen 1773 en 1778. Peter Adriaan was jurist, postmeester te Tiel en ook secretaris van de Ridderschap van het Kwartier van Nijmegen. De geslachtslijst is niet voltooid.
Schull laat zijn stadsgenoot Roeland van Eijnden (1747-1819) familiewapens intekenen van alle gelieerde families. Heel bijzonder, want Van Eijnden verwerft later bekendheid als tekenaar en schrijver over schilderkunst. Je kunt hem onder andere kennen van ‘Geschiedenis der vaderlandsche schilderkunst’ dat hij samen met A. van der Willigen maakt. En nog unieker: de nota van deze opdracht is bewaard gebleven. Hij zit voorin het eerste deel ingeplakt! Zo weten we dat Van Eijnden de afbeeldingen maakt in de jaren 1776 en 1779 en daarvoor uiteindelijk 36 gulden krijgt.
Online te bekijken
In totaal bevatten de 4 bandjes 168 tekeningen met en van familiewapens. Omdat het familieoverzicht niet voltooid is, zijn 6 wapenschildjes nog ‘blanco’. De kleuren zijn in de afgelopen 250 jaar prachtig gebleven. We hebben de bandjes nu gedigitaliseerd en op onze website gezet: ‘Geslagt-lijst der familie Schull’. Een prachtige heraldische bron is daarmee toegankelijk gemaakt. Binnenkort komt er ook een namenlijst beschikbaar van de vele aanverwante families die in het overzicht worden genoemd.
Nieuwe aanwinsten
Geregeld ontvang het RAR nieuwe aanwinsten : archieven van organisaties, boeken over het werkgebied, foto-albums enzovoort. Wil je ook archief schenken aan het RAR? Neem dan contact op met Nico Hoevenaars : nhoevenaars@rarivierenland.nl