Programma winter 2018Emigreren in de 17e eeuw naar een land van melk en honing: Nieuw-Nederland


Dinsdag 23 januari 2018

Aanvang: 20.00 (inloop vanaf 19.30)

Locatie: De Pluk, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen

Spreker: Martin IJzerman


In 1632 vertrekt Cornelis Maesz uit Buurmalsen over de oceaan naar het verre Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. Maar hij is niet de enige! Anderen uit o.a. Beesd, Deil en nog meer andere plaatsen volgden. Wat bezielde mensen toen om te vertrekken en alles achter te laten? En waarom Nieuw-Nederland, het toenmalige New York en omgeving? Kwamen ze moedeloos terug? Gingen ze alleen met achterlaten van vrouw en kinderen?

Allemaal vragen die ons lid Martin IJzerman zich stelde toen hij jaren geleden geboeid raakte door de emigratie naar Nieuw-Nederland en zijn onderzoek begon. De eersten gingen rond 1630 en velen zorgden voor nageslacht in Amerika. En als je daar nu kunt aantonen dat je een nazaat bent van die eerste emigranten ben je bijna van adel. Intussen is de lijst met emigranten uit de regio gegroeid tot meer dan 90! We reizen in de voetsporen van enkele emigranten en we zullen zien hoeveel invloed we nu nog tegenkomen van die eerste Hollandse emigranten.


Pracht of prul?


Woensdag 21 februari 2018

Aanvang: 20.00 (inloop vanaf 19.30)

Locatie: De Pluk, Rijksstraatweg 64, Geldermalsen

Spreker: Peter Schipper


Peter Schipper (oud-directeur Streekmuseum Tiel, museum Elisabeth Weeshuis, Culemborg en Maarten van Rossum museum in Zaltbommel) zal een interactieve avond verzorgen met als titel Pracht of prul?
Zo lang er mensen in het rivierengebied wonen, hebben ze hun huizen ingericht en versierd en hebben ze persoonlijke bezittingen gehad. Tot de oudste stukken uit de inventaris behoren kisten. Uit de kist ontwikkelde zich ander huisraad. Waarin zat men vroeger?
Soms blijken vormen en voorwerpen al eeuwenlang ongewijzigd te zijn gebleven. De middeleeuwer kende 500 jaar al de ronde tafel met opklapbare poten, de zogenaamde “Flap aan de wand”. Tot rond 1900 is dit principe nauwelijks veranderd. Welke kleding had men aan en bestond er ook een dracht die speciaal bij het land tussen de rivieren hoorde? Hoe ontwikkelde de eetcultuur zich? Natuurlijk zijn er verschillen tussen objecten van de elite en van de gewone man of vrouw. Allemaal vragen die we op deze avond proberen in te vullen. Het accent zal hierbij liggen op ons eigen rivierengebied.

Nadrukkelijk vragen we de bezoekers van deze avond een eigen voorwerp mee te nemen. Dat gaan we dan na de pauze bekijken. Peter Schipper bekijkt de voorwerpen samen met zijn vrouw. Hoe oud het is en of het nog iets waard is. En natuurlijk: hoe stel je dat vast? Welke hulpmiddelen heeft de antiquair? Kortom een bijzondere, enerverende en leerzame avond met kunst, antiek en misschien toch wel die ene prul.
Brengt u dus deze avond mee wat u wilt laten zien en beoordelen. Dit kan een schilderij, glaswerk, koper, zilver of ander antiek zijn.


ALV + 1000 jaar Gelderse adel


Dinsdag 27 maart 2018

Aanvang: 20.00 (inloop vanaf 19.30)

Locatie: Klokhuis aan de Jeugdlaan 2 Beesd

Spreker Conrad Gietman


Eerst zal de Algemene Ledenvergadering plaatsvinden. Eventuele niet-leden zijn welkom ook tijdens de vergadering, maar zij mogen bij een eventuele stemming uiteraard niet mee stemmen. De agenda en vergaderstukken ontvangt u bij de volgende nieuwsbrief.

Na een korte pauze volgt de lezing van Conrad Gietman (Beesd 1966), hij is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk medewerker van de Hoge Raad van Adel in Den Haag. In 2010 promoveerde hij op de cultuurhistorische studie Republiek van adel, een boek over adellijke cultuur in Gelderland en Overijssel in de Gouden Eeuw.

Al in de Gouden Eeuw stond Gelderland bekend als een bolwerk van adellijke macht. De provincie telde vele honderden kastelen: sommige daarvan waren indrukwekkende, eeuwenoude burchten, andere waren jonger en hadden een veel bescheidener opzet. Wat de bewoners van al die kastelen verbond was een gemeenschappelijke kijk op het leven, een wereldbeeld waarin alles draaide om het verwerven van eer en het vermijden van schande. Deze adellijke cultuur zou tot in het begin van de vorige eeuw in veel dorpen een stempel op het dagelijkse leven blijven drukken. Aan de hand van spannende verhalen over roofridders, erekwesties en erfenisruzies vertelt Conrad Gietman het verhaal van duizend jaar Gelderse adelgeschiedenis.


Middagexcursie naar Neerijnen


Dinsdag 8 mei 2018

Aanvang: 13.30

Locatie: parkeerplaats van Kasteel Neerijnen, het Gemeentehuis


In het vervolg van onze kennismaking met onze toekomstige mede inwoners van de gemeente West Betuwe nodigen we uit voor een middagexcursie naar Neerijnen. Het is een vervolg op onze eerdere excursie naar Asperen, weer onder het thema ‘geen heden zonder verleden’. We hebben een mooi programma samengesteld.

Wilt u mee, geef u dan op door € 3,00 over te maken op rekeningnummer NL 41 RABO 03131 18 809 van de Historische Kring West-Betuwe.

 

Historische avond


Vrijdag 8 juni 2018

Aanvang: 20.00

Locatie: Schenkerij De Beurs, Marktplein 14, Geldermalsen


De avond wordt in het voorjaar verder ingevuld, maar noteert u alvast de datum in uw agenda. Verdere informatie ontvangt u in de volgende nieuwsbrief. De historische avond wordt voor de vierde keer georganiseerd, door Geschiedenis Geldermalsen in samenwerking met Cultureel Café Geldermalsen, Historische Kring West-Betuwe en het Regionaal Archief Rivierenland.