Inhoud september 2016 uitgave Mededelingen


Drie maal per jaar publiceert de Historische Kring West-Betuwe het tijdschrift Mededelingen. Daarin artikelen van (amateur) historici over een breed scala aan onderwerpen over de geschiedenis van de regio West-Betuwe evenals vaste rubrieken zoals ‘Wat de aandacht trok in andere bladen’ en boekrecensies. Wilt u een bijdrage leveren aan het tijdschrift Mededelingen van de Historische Kring West-Betuwe? Stuur dan een e-mail naar Gert de Kruijff (hoofdredacteur).

In het september 2016 nummer de volgende artikelen:

Roomboterfabriek te Gellicum 1896 - 1918

Een artikel van Paul van Mook op basis van eigen archiefonderzoek over de roomboterfabriek in Gellicum die van 1896 tot 1918 heeft bestaan.

De elektrische buitenklok in Buurmalsen

De redactieleden van Mededelingen Gert Timmerman en Ria Mink zochten uit waarom de elektrische klok in Buurmalsen ooit geplaatst is.

Anna Geertruijd en Maria Jans veroordeeld (1703)

Fons Versteegen schreef over de veroordeling van jonge dames in Beesd in 1703. Deze dames hadden omgang met dieven en dat was geen gewenste situatie.

Floris Koedam uit Buurmalsen

Martijn IJzerman zocht uit waarom Floris Koedam uit Buurmalsen in 1718 als soldaat bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie ging.

Regionaal Archief Rivierenland nieuws

Door Ria Mink-GijzenInhoud van de maart 2015 uitgave:

Eigenaren van kasteel Palmestein in Deil

Tot 1737 leek de overerving van het middeleeuwse kasteel Palmestein (zie afbeelding) in Deil duidelijk. De zaken blijken echter anders te liggen dan tot nu toe werd aangenomen.

Fons Verstegen, nazaat van de eigenaren van Palmestein is in de archieven gedoken en ontdekte de ware toedracht die leidde tot het bezit van het kasteel. In de Mededelingen van maart 2015 zijn verhaal.

Uitvinding aardappelwasmachine

Helma Schouten heeft uit de krant 'De Gecombineerde' uit 1961 een leuk artikel gehaald over de uitvinding van de aardappelwasmachine.

Boekbesprekingen

In de rubriek boekbesprekingen komen de volgende uitgaven aan bod:
  • De boerderij het behouden waard. Over het intact houden van veel boerderijen.
  • Door de Hollandse winter. Over de revolutie van 1975, met name in Zaltbommel.
  • Terugblik - Macht en onmacht. Het Tabula jaarboek uit 2014.In de december uitgave van 2014 staan de volgende boeiende artikelen:

De vroege kerkelijke geschiedenis van Buurmalsen en Tricht
& de Hervormde Gemeente in Tricht

Twee leden van de Historische Kring West-Betuwe, beschrijven in twee artikelen uitvoerig de geschiedenis van de kerken in Buurmalsen en Tricht. De historie van de kerk in Buurmalsen gaat al terug naar 696 met de oprichting van een kapel.

Beide plaatsen kennen en roerige kerkgeschiedenis. In een chronologisch overzicht geeft Daamen bovendien de geschiedenis van de Hervormde Gemeente Tricht weer.

Auteurs: Martin IJzerman en Johan DaamenDe september uitgave van 2014 staat geheel in het teken van het dorp Varik:

De oude 'dikke' toren van Varik

Varik neemt een bijzondere plaats in aan de oever van de Waal, mede door de markante 'dikke' toren. Hans Tevel schreef een uitgebreid artikel over het grafmonument van de drie 'Vrouwen van Varick', dat te vinden is in de monumentale toren. De familie van de vrouwen komt eveneens aan bod.

Auteur: Hans Tevel

Verder in deze uitgave recensies van Helma Schouten van de boeken "Kersen en Roodbonte Vaarzen' en 'Verborgen schatten'.
In de maart uitgave van 2014 staan de volgende twee boeiende artikelen:

Razzia in Geldermalsen

Auteur Tanne de Goei vertelt wat haar ouders, toen ze nog jong waren, in Geldermalsen hebben meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Haar moeder moest, toen zij elf jaar was, evacueren omdat de Betuwe onder water werd gezet! Haar beide ouders herinneren zich nog goed de razzia in Geldermalsen, die veel indruk op hen heeft gemaakt. Heel interessant om dit verhaal te lezen, omdat dit werkelijke herinneringen zijn van de ouders van de schrijfster, over echte gebeurtenissen in Geldermalsen.

Auteur: Tanne de Goei

 
Het Huis te Hellouw en zijn bewoners

Hellouw was in het verleden een klein dorpje, met een handvol huizen en boerderijen. Ook had het een klein kerkje,dat door de orkaan van 1674 ingestort is. Anderhalve eeuw later pas werd het herbouwd. En wat toch ook écht waar is, er heeft ook een heus adellijk huis gestaan. Op donderdag 14 februari 1709 werd het jammer genoeg vernield. De oorzaak daarvan en over de bewoners wordt in dit stuk geschreven. Goed om te ontdekken dat er toch nog een bijzondere geschiedenis in Hellouw is!

Auteur: Enny de Bruin